На Lucky berry – по blueberry: Де поблизу Львова спробувати лохину прямо з куща


Лохина на українському ринку завжди була недешевою ягодою. Особливо кілька років тому, коли почала з’являтися на полицях супермаркетів поряд з екзотичними фруктами. Тоді я лише зітхала, дивлячись на ціну, і обходила ті кошики з синіми ягодами стороною.



На щастя, зараз ситуація почала змінюватися. І тепер, щоб скуштувати цю ягоду, не доведеться їхати до Канади, США чи Фінляндії, а також експортувати її з північніших країн. Бо навіть на Львівщини вже є кілька господарств, які вирощують blueberry.

Lucky berry – ягідна ферма, що з’явилася зовсім недавно. Розташована у с. Липники Пустомитівського району за кілька кілометрів від Львова. Тому добратися сюди можна навіть автобусами за декілька хвилин. Працює з понеділка по суботу з 9:00 до 17:00.



Ферму започаткували два друга – боєць ЗСУ та волонтер. Їх познайомила війна, але дружба хлопців триває і в мирному житті. А тепер їх об’єднує ще й спільна справа.

На фермі росте багато різних сортів лохини. Доки одна вже стигла і чекає, щоб її вже зібрали, інша тільки починає забарвлюватися в синій колір, тому достигне пізніше. На смак різні види теж трішки відрізняються: одні ягоди солодші, інші кисліші, з більш вираженим смаком.



У господарстві можна дізнатися все про лохину, а також пофотографувати та навіть зібрати власноруч ягоди. Крім того, можна придбати і саджанці рослин. Скоро тут з’являться ще й відпочинкові зони, альтанки, а територію більш облагородять для комфорту гостей.



На мою думку, відвідини різноманітних господарств – гарна ідея, аби цікаво провести вихідні. Час від часу ми стараємося відвідувати різні ферми, виноробні, сироварні, щоб дізнатися більше про українського (і не тільки) виробника та побачити на власні очі весь процес.



Вперше ми побували на Одещині на виноробному господарстві француза Крістофа Лакарена. Він у с. Шабо перетворив стару радянську ферму на куточок одеського Провансу. І особисто для мене жодні організовані екскурсії на великі винзаводи не зрівняються з тихими посиденьками за келихом розе серед поля і виноградиків без натовпу туристів.

Згодом ми відвідали козячу ферму «Шеврет» на Львівщині, яку організував бельгієць. Там вже можна замовити екскурсію і дегустацію різноманітних сирів. А ще – досхочу нафотографувати кіз, коней і віслюків. І, звісно, придбати крафтовий сир, звичайне та згущене молоко, йогурти.

На фермі Tante snails, що за 60 км від Львова, можна подивитися, як вирощують равликів та… жаб. І, звичайно, спробувати ці делікатеси, запивши вином чи прохолодними безалкогольними напоями.

Тому мандруйте Україною та відкривайте для себе не лише її природні та архітектурні дива, а й гастрономічні локації!

При копіюванні фото, тексту чи його фрагменту посилання на цей блог обов'язкове!




Коментарі

Популярні публікації