La Ferme d'Elise: Відпочинок з бельгійським смаком


Про цю ферму ми дізналися після проекту СТБ «Іншорідні». Це цикл передач про іноземців, які ведуть бізнес в Україні. Декому успішно це вдається, декому зі значними перешкодами. Але де ще спробувати вишукані сири, не їдучи до Франції чи Швейцарії? Правильно: на Львівщині! :)


Ферма «Шеврет», або ферма Елізи (на честь доньки власників), розташована у селі Дмитровичі Мостиського району. Автобусом сюди можна доїхати за годину, а якщо є власне авто, то за півгодини. Колись, коли був ще радянський колгосп, тут вже діяла свиноферма. Потім прийшов занепад. І через кілька років ферму орендував бельгієць Бернар Віллем, довів її до пуття та почав розводити кіз.

З господарем ферми
Перше враження було дуже приємним: ферма насправді охайна, виглядає цілком по-європейськи. Тут всюди клумби, лавки та відчуття сільської ідилії. Мені чомусь згадалися винні підвали угорського Токая, атмосфера подібна :) 


Відвідувачів зустрічають милі віслюки, які пасуться на луках.



На фермі мешкає близько 400 кіз різної породи, а також милі козенята. Вони зовсім не бояться людей, а залюбки позують перед фотокамерами. Проте годувати їх чи навіть гладити категорично заборонено.


Козам тут дійсно райське життя: працівникам не можна на них кричати, аби у тварин не було стресу. У приміщеннях чисто, ситно та приємно.




Ті кози, які не мають козенят, цілий день проводять на пасовиську. Адже саме вони головні постачальниці молока. А охороняють їх електропастухи.




Крім кіз, на фермі живуть коні, а також п’ятеро псів, які тут за сторожів. Вони, здебільшого, мають французькі клички :)


Нанетт
Нагулявшись та перезнайомившись із мешканцями, йдемо на дегустацію продукції. Власне, це і є ціль нашого візиту. Я навіть не уявляла, скільки існує видів козиного сиру! Кроттен, бюш, козина рікота і фета, том, томет, сігалон і навіть згущонка… Усього і не злічити! Особисто мені сподобався витриманий кроттен (нагадує віддалено пармезан) та авторський «Ле Лемберг» (щось а-ля камамбер).



Також тут можна спробувати рієт (типу тушонки) з козиного м’яса, молоко, варення. Усю продукцію можна купити.


Нам вистачило дві з половиною години, щоб по два рази оглянути все, пофотографуватися та посмакувати сиру. Як на мене, це ідеальне місце для заміського відпочинку,а особливо для тих, в кого є діти. Малеча від тварин просто у захваті.


Вже вдома у коментарях до різних блогів прочитала деякі нарікання на господаря ферми. Мовляв, він дуже суворий і різкий з працівниками. Однак судити не беруся. Особисто до нас всі поставилися добре, а відносини між працедавцем і робітниками краще залишити на їхній розсуд.


Як добратися:

Рейсовим автобусом зі львівської автостанції «Західна». Ми їхали об 11.55 маршруткою Львів – Мистичі. Ферма знаходиться за 200 м від зупинки, всі водії в курсі. Проїзд коштує близько 30 грн.

Вартість:

Відвідини ферми, тобто екскурсія + дегустація, коштують 150 грн з людини. Для дітей дешевше. Про візити попереджати слід завчасно. Усі контакти – на сайті «Шеврет».

При копіюванні цього тексту посилання на джерело обов'язкове!

Коментарі

Популярні публікації