ЛІТО НА КРАЮ СВІТУ: ЛІСАБОН (Частина 1)


Португалія трапилася з нами зненацька: кілька місяців тому ми знайшли переліт на літо Порту – Вроцлав – Львів всього за 30 євро з людини. Вирішили: треба брати, адже коли ще так далеко поїдемо на край землі. Хоча як добратися до Португалії – тоді ще гадки не мали. І насправді ця поїздка стала однією з найкращих ever. Португалія прекрасна: душевні міста і запаморочливі краєвиди. Ціни більш доступні, ніж в інших західних країнах, клімат влітку – казка для тих, кому набрид постійний львівський дощ. Хоча це я на початку подорожі лише так думала.




ТРАНСПОРТ

Переліт Київ – Лісабон з WizzAir тривав майже 5 годин. Нам пощастило купити квитки по 60 євро. Кажу пощастило, бо на літо я дешевше не бачила навіть з Польщі. Тож це цілком непогана ціна для сезону відпусток і відстані в 4000 км. Хоча у лоукостерів тариф майже ніколи  не залежить від відстані.



Отже, почнемо з Лісабона. Місто велетенське, хоча я уявляла його дуже компактним. Тож приготуйтеся користуватися громадським транспортом. Ми провели в столиці 5 днів і цього особисто мені було замало!



До аеропорту Лісабона їздить метро (червона гілка), що вже є великим плюсом. Метрополітен працює з 6.30 до 01.00. Аби ним скористатися, кожному пасажиру потрібно купити карту за 50 центів і поповнити її. Існує кілька систем оплати за проїзд – можна купувати окрему кількість поїздок, добовий проїзний або скористатися системою Zapping. Для мене це було більш зрозумілим: поповнив карту – і катайся, доки гроші не скінчилися. Щось на зразок, як у Стамбулі. До того ж, по Запінгу багато поїздок є дешевшими, ніж окрему кожну купувати. 



Оскільки ми їздили багато, Запінг став зручним рішенням. Тим більше, ця карта діє і на електричку до Сінтри. Дуже важливо пам’ятати, що валідувати карту треба як при вході в метро, так і при виході!

Можна сплавати корабликом на інший бік Тежу – в інші міста. Термінал кораблів знаходиться на станції метро Cais do Sodre. У дорозі до міста Алмада (там, де відома статуя Христа) – 10 хвилин.



Серед туристів дуже популярний автентичний жовтий трамвай №28, адже він їде повз основні пам’ятки міста. Правда, коштує він дорого, хоч формально і не є туристичним.



Також у Лісабоні діє знаменитий жовтий фунікулер «Глорія», який нагадує жовтий трамвай. Його нижня зупинка – біля станції метро Restauradores.




АРХІТЕКТУРА

Лісабон – дуже яскраве колоритне місто. І його символом, звісно ж, є азулежу – барвиста плитка, якою оздоблюють фасади будинків. Традиція використовувати азулежу прийшла в Португалію за часів панування маврів. Навіть арабською мовою це слово звучить схоже - зіляж. Це мозаїка, традиційна для сучасного Марокко.  

Найперші азулежу були в «українських», синьо-жовтих кольорах. Згодом прийшла мода на сині відтінки. Ну а сьогодні кахлі використовують абсолютно різноманітні. 








Не менше, ніж азулежу, в Лісабоні графіті та іншого стріт-арту. Від вандалізму до мистецтва. 







Цікавою локацією є LX Factory – це колишня фабрика, яку перетворили на мистецький простір. Сьогодні тут багато крамниць, кав’ярень, є навіть барбер-шопи. Вхід вільний.





Барбер-шоп)




Та найцікавіше тут – настінні концептуальні малюнки.




LX Factory знаходиться прямо коло мосту 25 Квітня. Тож з її даху чудові панорами на міст і річку Тежу.



До речі, міст цей дуже схожий на Golden Gate, що в Сан-Фанциско, адже проектувала обидва одна і та ж фірма. Для назви мосту обрали невипадкову дату. 25 квітня у Португалії відзначають День свободи. Адже саме у цей день свого часу відбулася безкровна Революція гвоздик. Тоді португальці повалили диктаторський режим Антоніу Салазара. Військові, підкреслюючи мирний характер своїх дій, вставляли у дула гвинтівок червоні гвоздики, подаровані мешканцями Лісабона.



Неподалік мосту – пам’ятник першовідкривачам.  Тут і Васко да Гама, який відкрив морський шлях в Індію; і Педру Альвареш Кабрал, завдяки якому європейці дізналися про Бразилію; і Фернан Магелан, котрий першим здійснив навколосвітню подорож і дав назву Тихому океану. 



У підніжжя монументу плиткою викладена роза вітрів і мапа з територіями, які відкрила Португалія. Це зображення  - подарунок ПАР.



Якщо пройти вздовж по набережній, можна побачити середньовічну Беленську вежу. Її збудували на честь вдалої експедиції Васко да Гами до Індії. Раніше Беленська башта мала оборонну функцію,а  також у різні часи слугувала тюрмою, складами та маяком.



З іншого боку , вздовж траси – монастир Жеронімуш. Це архітектурне чудо охороняє ЮНЕСКО. Монастир навіть більше нагадує палац, аніж католицьку обитель. Вхід для туристів коштує близько 10 євро.




Також дуже цікавим є лісабонський кафедральний собор Sé de Lisboa. Його стіни трохи нагадують мури замку. Раніше на його місці стояв римський храм, згодом - мечеть.  Після того, як хрестоносці відвоювали Лісабон в арабів, почали активно будувати собори на місці мечетей.



У соборі зліва від входу цікаве зображення  з азулежу, як святий Антоній проповідує рибам. 



Адреса: Largo da Sé. Вхід вільний, з 9.00 до 19.00.

Площа Комерції –  Praça do Comércio – одна з найвідоміших ринкових площ, яка знаходиться біля набережної.   





ОГЛЯДОВІ МАЙДАНЧИКИ

Будучи в Лісабоні, неможливо не помилуватися містом згори, адже воно розташоване на пагорбах. Тут багато безкоштовних оглядових майданчиків – мірадору. Можна піднятися до замку Castelo de São Jorge. Крім панорами, там ще й дуже затишні квартали. А вулиці - маленькі і вузенькі. 







Miradouro  do Jardim do Torel  - дуже тихий і малолюдний оглядовий майданчик (Tv. Torel 21). Тут сподобається інтровертам: адже навіть лавочки одномісні.




А хто любить бути в центрі усього, той зацінить вид із знаменитого неоготичного ліфта Санта Жушта. Він збудований у 1902 р. і досі працює! Щоправда, більше як туристичний атракціон. Тому і за вхід беруть нормальні гроші. Однак якщо його обійти і пішки піднятися до площі Praca largo do carmo,  зайти на оглядовий нижній майданчик ліфта буде абсолютно безкоштовним.




Та найкращий вид, як на мене, відкривається з Miradouro das Portas do Sol. Тут одразу можна помилуватися і червоними лісабонськими дахами, і надзвичайною архітектурою, і річкою.





Алфама – один з найстаріших і найбільш туристичних районів португальської столиці. Тут вузенькі вулиці, затишні ташки (щось на зразок італійських тратторій). Увечері в багатьох ташках співають фаду. Але спеціально йти слухати його навіть не обов’язково: достатньо вийти на алфамські вулиці, коли почне смеркати.








На вулицях часто можна побачити розвішені гірлянди. Зазвичай лісабонці так прикрашають їх до різних свят. Також тут дуже почитають святого Антонія – як і в Неаполі. Його зображення - на кожному кроці.



ЇЖА

Це мій улюблений пункт. Бо вважаю, що їжа – не менш важлива, аніж інші традиції. Тому у кожній новій країні ми намагаємося спробувати щось традиційне, місцеве. У Португалії дуже поширеною є риба, зокрема тріска, чи то бакаляу, як португальці її називають. Страви з неї можна з’їсти у кожному закладі, навіть у фаст-фуді в торгових центрах. Зазвичай подають з картоплею та іншими овочами.



Також популярними є паштейш де бакаляу – щось на зразок рибних зразів. Це було моєю улюбленою вуличною їжею: не просто смачно, а ще й бюджетно.
А на десерт – звісно ж, традиційні тістечка із заварним кремом – паштель де ната. 


Місцеві їх часто беруть у барах до кави. А туристи – всюди і завжди. Середня їхня ціна – 90 центів – 1 євро. Найдешевші – по 35 центів у Lidl.
Найкращою паштелерією вважається Pasteis deBelem (Rua de Belém 84 a 92). Сюди можна доїхати на автобусі (№727, 729, 714, 28 и 751), трамваї №15 або на метро (станція Belem). Черга у заклад цілий день величезна – аж на тротуар. Ми зайшли сюди пізно увечері, тож відвідувачів майже не було. Паштель де ната тут дійсно божественні. Щоправда, і коштують вони тут найдорожче – 1.50 євро. Кажуть, особливий рецепт тутешніх тістечок знають лише кілька людей.




А хто хоче спробувати португальські вина, тому точно сподобається заклад на площі комерції, який зветься Vini Portugal. У цій винотеці представлені вина зі всіх регіонів країни, в тому числі і островів. Система працює так: на касі потрібно взяти пластикову карту, поповнити її щонайменше на 3 євро й самостійно йти дегустувати напої на розлив. Ціни від 1 євро за келих, точніше за кілька мілілітрів у келиху. Ну але це ж дегустація.




Традиційно португальським вином, серед іншого, є vinho verde – зелене вино. Насправді це біле молоде вино, яке має ледь помітний зеленуватий відтінок. Не менш популярною є і джинджинья Ginjinha (Ginja) – вишневий лікер. Зазвичай його п’ють із малесеньких шоколадних стаканчиків.

Ще однією смачною лісабонською локацією є Ринок Мercado de campo de ourique (Станція метро  Cais do Sodre). Ринок ще називається Time Out Market. Це великий фуд-корт, де можна купити і поїсти смаколики. Правда, ціни не з дешевих. Але завітати однозначно варто.







До речі, дуже часто попити кави в Португалії означає наступне. Заходиш у заклад, на барній стійці замовляєш, все що хочеш (при тому ціни дуже часто на вітринах відсутні) і йдеш сідаєш за стіл (на відміну від Італії, в Португалії за це доплату в барах не беруть). Потім тобі приносять замовлення і чек, в якому вказані лише назви страв (і знову жодних цін). Після того, як ти випив кави і закусив паштейшом, ідеш на касу і дізнаєшся суму до оплати.



ШОПІНГ

Одним з найцікавіших місць для покупок є блошиний «ринок крадійки» - Feira da Ladra. Він працює лише по вівторках і суботах. Чого тільки тут не знайти! Асортимент величезний.  Тож, думаю, найкращий сувенір можна знайти саме тут.








Також в Лісабоні є великі торгові центри. Серед найпопулярніших – Colombo і Vasco da Gama Shopping Center. Останній знаходиться одразу біля вокзалу Oriente. Поряд також є Парк Націй, канатна дорога і найдовший у Європі міст через ріку – 17 км. Також в ТЦ є величезний супермаркет з доволі ок цінами як для європейських.





Серед інших супермаркетів можна знайти Lidl та мережу Meu Super.

ВИСНОВОК

Лісабон - одна з найкрасивіших і найколоритніших європейських столиць, які я бачила. Ціни значно дешевші, скажімо, за віденські, римські чи паризькі. Місто затишне, зі смачною кавою і хорошим громадським транспортом. Однозначно сюди варто їхати, і не на один день. Я б радила щонайменше три повних дні провести в португальській столиці. Адже майже всі туристи також їдуть на мис Рока (а це +1 день), в Сінтру (ще +1 день) і, можливо, на пляжі. 





Також вам може сподобатися Літо на краю світу: Порту (частина 2)

Крім Порту та Лісабона: Що ще відвідати в Португалії

Копіювання фото, тексту або його фрагментів без посилання на цей блог забороняєтся!

Коментарі

  1. Тільки в паштелярії де Белем продаються паштейши де Белем, а не де ната. Де ната є підробкою Белемських, які заборонено продавати з такою назвою в інших закладах, тому в інших вони називаються ната

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую за уточнення! В голові просто стільки вражень від усієї поїздки! :)

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації