Маршрут півднем Марокко: що цікавого, крім пустелі

Марокко – країна дуже красива! Тут і Середземномор’я (море Альборан), і Гібралтарська протока, і Атлантичний океан, і гори (Атлас та Ер-Ріф), і пустеля Сахара, і красиві міста. На жаль, до Сахари ми не доїхали за браком часу, але інші красиві локації Півдня подивилися.



Водоспад Узуд




Знаходиться у передгір’ях Атласу за 130 км від Марракеша. Водоспад має три каскади, загальною висотою 110 м. Місце надзвичайно красиве, довкола – оливкові рощі. А ще цікаве тим, що саме в Узуді живуть безхвості мавпи-маготи, які на всій Землі водяться лише в Марокко і Гібралтарі. Вони зовсім не бояться людей та навіть позують для фото. Але чіпати їх не потрібно – все ж таки дикі тварини.

Але маготи можуть вас зачіпати :)
Довкола водоспаду бербери вже набудували купу сувенірних крамниць та ресторанів. Також туристам тут пропонують покататися на конях, розмалювати руки хною, покататися на човнах за 2 євро – всі стараються заробити, як уміють.


Дорогою до Узуду попри трасу зустрічаються невеликі кооперативи, де роблять арганову олію. Дерева аргану ростуть лише в Марокко і ніде більше. Арганову олію інколи називають «рідким золотом» за її корисні властивості і ціну за межами королівства.

Кооператив
Жінки чавлять олію з зерен аргану, там же можна її купити дешевше, ніж у місті
Добралися ми сюди з екскурсією з Марракеша. Таких «турфірм» повно по всьому місту. Часто це звичайна палатка серед площі, ціна екскурсії залежить від того, скільки виторгуєш. Це може бути і 25 євро, і 12.



Атлаські гори



Зовсім не схожі на українські Карпати. Атлас суворіший, тут менше рослинності і більше скель. Найвища гора – Тубкаль (4165 м), а це вдвічі вище за Говерлу! Сюди популярні треки серед мандрівників.


Проїжджаючи через Атлас, увагу привертають гірські берберські села. Вони зовсім, зовсім не схожі на наші. Поселення дуже малі, будинки з червоної глини, тому ці хати не завжди і помітиш серед рудого каміння та скель довкола.


Інколи будинки якимось чудом тримаються над крутими скелями і ущелинами. Місцевий транспорт тут – віслюки. Але водночас влада будує і розширює автотраси через гори, робота тут кипить!


Залізниця не проходить через Атлаські гори, а от рейсові автобуси є. Щоправда, їхати ними, мабуть, дуже довго – у горах не розженешся.



Айт-Бен-Хадду



«Гра престолів», «Принц Персії», «Гладіатор», «Лоуренс Аравійський», «Ісус з Назарета», «Індіана Джонс», «Вавилон», «Мумія», «Шахерезада», «Перлина Нілу», «Клеопатра», «Царство небесне»… Я впевнена, що більшість цих фільмів ви якщо і не дивилися, то точно чули про них. І всіх їх об’єднує те, що епізоди до цих стрічок знімали у марокканському стародавньому місті Айт-Бен-Хадду.


Айт-Бен-Хадду, як міраж, постає серед безкрайніх жовтих просторів, як тільки переїжджаєш Атлас. Це ще не пустеля, хоча довкола – одне каміння і нічого не росте. Інколи місто називають «воротами в Сахару», однак до справжньої пустелі їхати ще кілометрів 300.


Айт-Бен-Хадду сьогодні – це музей просто неба. Колись це було місто-касба на горі на березі річки, яка часто пересихає. Але тут принаймі ростуть пальми. Сучасне Айт-Бен-Хадду розбудувалося по інший бік річки, а от старовинна частина повністю охороняється ЮНЕСКО, вабить до себе подорожуючих, фотографів, кінематографістів.


Тут дійсно поринаєш у середньовічний світ. Гуляючи вулицями Айт-Бен-Хадду, можна побачити, які будинки тут були, руїни замку на горі, познайомитися з побутом берберів.



Уарзазат



Місто неподалік Айт-Бен-Хадду, центр провінції. Усі, хто їде в Айт-Бен-Хадду або в Сахару, проїжджає це місто. Ще на під’їзді до нього виникає дивне відчуття, адже довкола – на десятки, а то й  сотні кілометрів, безлюдність: ні дерев, ні гір, ні сіл. Нічого. Насправді відчуття моторошне.


Уарзазат відомий тим, що там знаходиться відома кіностудія – Atlas Studio, де знімали такі фільми, як «Астерікс і Обелікс: місія «Клеопатра», «Олександр», «Гладіатор» та інші. Студія знаходиться на околиці міста і відкрита для відвідувачів. Щоправда, вхід недешевий, і ті, хто там був, розповідають, що всі декорації, які там залишилися, надто старі і недоглянуті.
Цікавою точкою в Уарзазаті є касба Таурірт. Ця фортеця дуже добре збереглася (з XVIII століття) і геть не схожа на європейські.


В Уарзазат з Марракеша можна доїхати автобусами СТМ та Soupratour, у дорозі 5 годин. СТМ їздять кілька разів на день, ціна квитка – 9 євро.


Про інші міста Марокко можна прочитати за посиланнями:





При копіювання фото, тексту чи його фрагменту посилання на цей блог обов’язкове!

Коментарі

Популярні публікації