Крім Порту та Лісабона: Що ще відвідати в Португалії

Португалія доволі бюджетна у порівнянні з іншими країнами Західної Європи. У Португалії є на що подивитися: від океану і пляжів до старовинних міст з незвичайною архітектурою. Фаворитами серед туристів є Лісабон і Порту, бо з ними найзручніше авіасполучення. Тим більше, до португальської столиці віднедавна літає з Києва лоукостер WizzAir. Та якщо дозволяє час, неодмінно відвідайте й інші, не менш цікаві місця.



Cabo da Roca – найзахідніша точка Європи


Усі, хто прилітає до Лісабона, прагне відвідати мис Рока. Адже їхати туди зовсім небагато, а вражень залишиться на все життя! Тут закінчується Старий Світ. А десь там, далеко за океаном, починається Новий.


На мисі Рока дуже людно – бо ж усім кортить завітати на крайню точку Європи. На мисі височіє маяк. 


А варто лише відійти на сотню метрів – і починаються неймовірні зарослі ожини на жовтій скелястій землі.


Доїхати громадським транспортом з Лісабона можна через Кашкайш. З лісабонського вокзалу Cais de Sodre кожні 20 хвилин їде електричка до пляжного міста Кашкайш.  Квиток окремо купувати не треба, можна користуватися проїзною картою Лісабона, з неї при валідації знімуть близько 2 Є. У Кашкайші переходимо по підземному переходу на зупинку автобуса № 403 (їде у напрямку Сінтри). Їздить кожну годину – 8.40, 9.40, 10.40 і т. д. Останній – 20.40. Квиток купувати у водія, коштує 3.25Є до мису Рока. Їхати ще з-півгодини. Автобус заїжджає на мис, зупинка біля маяка.



Praia-da-Ursa – Пляж Ведмедиці


Неймовірно красивий пляж, оточений скелями. Знаходиться неподалік мису Рока – крайньої точки Європи. Однак цей дикий пляж важкодоступний – спуск до нього крутими стежками займає щонайменше 40 хвилин. Тому треба мати зручне взуття.


Людей тут відносно мало, а от вражень залишиться багато! Природа надзвичайно мальовнича. Пляж також вважається нудистським.



Добиратися до Praia da Ursa можна тим же автобусом №403, який їде з міст Сінтра або Кашкайш до мису Рока. Квиток коштує трішки більше ніж 3 євро. Можна вийти на мисі Рока, а потім трішки повернутися пішки назад. Або попросити зупинити водія біля вказівника Praia da Ursa. Але цей пляж – однозначно must visit!


Сінтра

Палац Пена
Старовинне місто неподалік Лісабона, яке відоме своїми палацами і замками. Їх тут дуже багато, відповідно туристів – теж. Тому краще одразу визначитися, які замки ви хочете побачити, адже все охопити за день – нереально. Спочатку ми планували відвідати два палаци – Пена та Кінта да Рігалейра. Однак після відвідин палацу Пена вирішили зупинитися і поїхали на океан.


Пена – неймовірний казковий палац. Його збудували серед лісу на височезній скелі, звідки видно океан. Однак палац не середньовічний – його збудували у ХІХ ст. у стилі мануеліно – типово португальському, який увібрав у себе елементи готики, ренесансу, мавританського стилю.


З садів довкола палацу відкривається вид на ще одну фортецю – замок маврів. Ця цитадель вже середньовічна і збудована арабами, коли вони захопили Португалію.

Замок маврів 
Варто пам’ятати, що відвідини усіх замків платні. Дешевше взяти квиток на відвідини парку довкола палаців. Тоді можна буде заходити навіть на подвір’я замку і погуляти довкола. А от для того, щоб побачити інтер’єри, доведеться заплатити удвічі більше (наприклад, 7.50 – парк і територія палацу, а 14 – все разом+зайти всередину) Тому краще обрати один-два палаци, аби не поспішаючи і без великих трат для гаманця насолодитися прогулянками. Уся інформація про замки і палаци Сінтри є у відкритому доступі в інтернеті.


Доїхати до Сінтри з Лісабона можна з вокзалу Rossio. Квиток обійдеться у 1.80Є – 2.25Є. На залізничному вокзалі Сінтри варто одразу взяти безкоштовну мапу з палацами. Там вказано також, який автобус курсує до певного замку.


До палацу Пена потрібно добиратися автобусом № 434. Він їде від міського залізничного вокзалу. Коштує 3.35Є з людини, тобто недешево. Також потрібно бути готовим до величезних черг, які починаються ще на автобусній зупинці. Йти пішки – справа марна. Там такі відстані і висота гір, що йти доведеться, мабуть, тиждень.  


Азеньяш-ду-Мар


Невелике селище на березі Атлантичного океану, яке зачаровує краєвидами. Білі будиночки з червоними дахами, які примостилися на крутій скелі, виглядають дуже фотогенічними. Біля підніжжя Азеньяш-ду-Мар також є безкоштовний  пляж з природним басейном.


Доїхати сюди можна автобусом №440 із Сінтри, який курсує від залізничної станції Portela da Sintra. Це передостання зупинка електрички, яка курсує за маршрутом Лісабон – Сінтра. Якщо ж ви вже у Сінтрі, то варто проїхати потягом зупинку назад у напрямку Лісабона. Ціна автобусного квитка в Азеньяш-ду-Мар – 3.35 євро. Його можна придбати у водія.


Коїмбра


Старе місто в центрі Португалії, багато пам’яток якого охороняє ЮНЕСКО. Місто розташоване на пагорбі над річкою Мондегу.


Гордістю Коїмбри є університет – один з найстаріших у Європі, а також університетська бібліотека Жуаніна. 


Студенти за традицією досі одягають чорні мантії на різні урочисті події. Тому, відвідавши університет, можна на мить опинитися у казковому Хогвартсі. Адже саме тут черпала натхнення Джоан Роулінг, коли писала книжки про юних чарівників.

Коїмбра дуже спокійне містечко, хоча цілком туристичне. Тут багато красивих будинків, храмів, затишна набережна. От тільки магазини зачиняються вкрай рано.


У Коїмбрі ми зупинялися в  чудесному хостелі Coimbra Portagem Hostel. Це, мабуть, найкращий хостел за всю історію моїх мандрів. На Букінгу він має оцінку 8.4. Наша окрема двомісна кімната виглядала як повноцінний хороший номер в готелі – надзвичайно чисто, красиво і комфортно. В коридорах на стінах азулежу. Туалети і душові кімнати – також на найвищому рівні. Тому без докорів сумлінь рекомендую!


Найзручніше їхати до Коїмбри з Лісабона потягом – з вокзалів Santa Apolonia або Oriente. У дорозі – близько двох годин. Ціна квитків стартує від 9 євро, якщо купувати заздалегідь онлайн. Для цього потрібно зареєструватися на сайті португальської залізниці – Comboios de Portugal. Також до Коїмбри можна дістатися з Порту.


Авейру


Це невелике місто часто називають «португальською Венецією». І цілком виправдано: адже через Авейру проходять канали, по яких плавають мальовничі човни. Вони тут називаються «молісейруш». 


Кожен човен оригінально розфарбований не подібний на інший. Сюжети малюнків – найрізноманітніші. На човнах можна побачити портрети видатних особистостей – футболіста Кріштіану Роналду, співачки Амалії Родрігеш і навіть самого Христа. Туристам пропонують прогулянку за 10 євро.


Традиційним сувеніром із Авейру є морська, чи то океанська, сіль. Її тут добували ще з часів Середньовіччя. Тому і в сувенірних крамницях найходовіший товар саме сіль.


Той, хто шукає сильних гастрономічних вражень, може спробувати традиційний десерт Авейру – ovos moles. Хоча ці солодощі з яєчного жовтка в цукровій глазурі на любителя. І коштують недешево – 1 євро за штучку. Але такого ви більше ніде не скуштуєте!


До Авейру їздять електрички з Порту, ціна питання – близько 4 євро. А також потяги з Коїмбри – від 7.50 євро за квиток.


Кошта Нова


Пляжне селище на березі Атлантики. Раніше це було маленьке рибацьке село, а зараз – популярний курорт. Особливістю Кошта Нови є смугасті будинки. Кожна будівля пофарбована у свій колір. 


Ця традиція пішла ще з давніх часів, коли рибаки фарбували так свої будівлі. Тепер це стало туристичною «фішкою» селища. Тож гуляти набережною – одне задоволення.


Пляж у Кошта Нові – величезний і безкоштовний. До нього прокладені дерев’яні доріжки. А океан, як завжди, безмежний, могутній і незабутній!


Добратися у Кошта Нову можна з центру міста Авейру автобусом, розклад на зупинці. А сама зупинка знаходиться на березі каналу – навпроти будівлі Royal school of languages. Квиток до океану коштує 2.40 євро.


При копіюванні тексту та фото посилання на цей блог є обов'язковим!

Коментарі

Популярні публікації