Свідомий туризм: про що варто пам’ятати, вирушаючи в подорож


Глобальний карантин дуже вплинув на туризм. Країни лише поступово починають відкривати кордони, тож цього сезону подорожі за кордон будуть обмеженими і у дещо зміненому форматі. Тим часом українці стали більш охоче подорожувати рідною країною.



Соцмережі рясніють красивими фото, користувачі діляться локаціями та закликають більше досліджувати Україну. Водночас багато хто зауважує і про шкоду від такої надмірної уваги внутрішніх туристів: гори залишеного сміття, витоптані поля з квітами, випалені галявини після пікніків тощо.
Тож як подорожувати свідомо?

1. Не залишати сміття

Звучить банально, але, на жаль, все ще актуально. Недостатньо після пікніків чи проживання у наметах просто зібрати відходи докупи і залишити на місці – навіть у пакеті для сміття. Найкраще буде повністю прибрати за собою. А ще постаратися якомога менше брати на відпочинок поліетиленових пакетів, замінивши їх на еко-торбинки. Пластикові пляшки також майже всюди можна здати на переробку або, як мінімум, ще раз повторно використати. Тому не варто залишати все це на природі.



2. Не нищити природу

Часто у гонитві за красивими фото для Instagram люди витоптують цілі галявини з квітами, виривають рослини з корінням заради кількахвилинного букета для фотосесії. А численні геолокації «інста-місць» лише підсилюють туристичне паломництво туди. Тому найкраще милуватися природою, не завдаючи їй шкоди.


Також у випадку проживання у наметі для приготування їжі краще користуватися газовим балоном і пальником, які продаються у будь-якому туристичному магазині, а не вирубувати кущі і дерева заради дров для багаття. За можливості посуд також ліпше взяти багаторазовий.





3. Поважати приватну власність

Інколи щось цікаве може знаходитися на чужих подвір’ях чи ділянках землі. Тому перш, ніж сфотографуватися зі свійською твариною, у красивому саду, на чийсь оборі, варто спитати дозволу у господарів. Зазвичай у більшості випадків ніхто не відмовить.



4. Дотримуватися правил відвідування заповідників і національних парків

Кожен парк може мати свої правила. Та є стандарти відвідування усіх заповідних територій. Потрібно пам’ятати, що навіть під час туристичного походу Карпатами не можна робити всього, що заманеться, навіть якщо ніхто не бачить. У заповідниках заборонено ламати і рубати дерева, кущі та інші  рослини. А тим більше використовувати їх як хмиз для багаття. Не можна також турбувати тварин та птахів, створювати надмірний шум, руйнувати гнізда, нори, мурашники. Також заборонено пошкоджувати скелі та камені, залазити на пні та повалені дерева, використовувати шампуні та синтетичні миючі засоби, купатися в озерах – все це шкодить унікальній еко-системі.

5. Долучитися до волонтерського проєкту

А що, коли не просто поїхати на вихідні у цікаве місце, а ще й зробити щось корисне? За кордоном волонтерство давно популярне. В Україні ж тільки розвивається, тому поки що пропозицій не так багато, але час від часу можна щось знайти: допомогти з реставрацією замку, прибрати на пляжі чи у лісі, поволонтерити у притулку для тварин. Такий досвід запам’ятовується та допомагає більш усвідомлено ставитися до природи та пам’яток.



6. Не купувати китайські сувеніри

Звучить дивно? Та й взагалі, що магніти на холодильник мають спільного зі свідомим туризмом? По-перше, вони часто зроблені з пластику і шлях їхнього виробництва і транспортування до України був зовсім неекологічним. По-друге, придивіться до українських hand-made аналогів. Часто це гідні крафтові речі: кошики, вироби з дерева, глиняний посуд та декор, який зараз стає дедалі популярним. А ще, таким чином, можна підтримати локального виробника. Те саме стосується і гастро-туризму і «смачних» сувенірів – як то сир, напої, фрукти тощо.



7. Добре планувати маршрут і не створювати скупчення на одній локації

Хоча українським містам овертуризм поки що не загрожує, часто люди обирають для відпочинку якесь одне місто. Та значно цікавіше буде саме подорожувати, а не відвідати якусь одну точку на карті. Так, приїхавши до Львова, варто виділити ще хоча б пару днів на замки та Карпати, відвідавши дорогою до гір ще кілька цікавих міст, природних пам’яток або ферм.



Текст та зображення захищені авторським правом! При копіюванні тексту або його фрагментів посилання на цей блог обов'язкове!

Коментарі

  1. Якщо хтось шукає одяг для походів, особливо теплий, бушлати наприклад то можу порадити подивитись ось тут.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації