ЧИМ ЗАВИНИЛИ ПОМПЕЇ?

Місто,яке ще є і якого більше немає. Легендарні Помпеї, що полягли від виверження Везувію. 24 серпня 79 року опівдні мешканці Помпеїв займалися звичними справами, коли раптом небо почорніло і затрусило землю, а потім на місто полетіло розпечене каміння і попіл…




Будучи в Неаполі, шкода було б не поїхати до легендарних Помпеїв. Дорога сюди зайняла не більш ніж годину місцевою електричкою. Цей час швидко збіг, адже нас розважали місцеві вуличні музиканти підозріло ромської зовнішності. І грали вони, звісно ж, "Тарантеллу"! :)

Зупинка «Pompei Scavi» - розкопки. Виходимо. Черга до музею просто неба величенька, то ще з годину доводиться вистояти її під палючим сонцем. Але воно того варте. Адже прогулянка античним містом наповнює надзвичайними враженнями і емоціями.


Форум на фоні Везувію
Зараз розкопки все ще тривають. І 2000-літні речі, які відкриваються сьогодні,просто вражають. Вже тоді у Помпеях були тротуари і дороги з кам'яними "зебрами", вигадливі амфори для оливкової олії, фонтани, водопровід, базар, таверни, амфітеатр, громадські лазні й туалети і навіть публічні будинки. Кажуть, що лупанаріїв було близько десятка. 

"Зебра". Ось так 2000 років тому дбали про сухе взуття під час зливи
Місто розташовувалося на пагорбі: з одного боку могутній вулкан, з іншого - Апенінські гори. Мабуть, таке мальовниче місце впливало на смак жителів. 


Знайдені вцілілі речі городян вражають вишуканістю і красою. Звичайні побутові речі, як то гасова лампа чи сковорідка, прикрашені незвичайною ковкою і візерунками. Красиві персні та заколки для волосся. 



Ці артефакти можна побачити в музеї на території розкопаного міста.


Архітектура теж видається багатою: багато будинків прикрашені вигадливими фресками і акуратно викладеною мозаїкою. Отак йдеш собі по підлозі і навіть важко усвідомити, що плитці 2000 років. У деяких будинках збереглися фрагменти кухонь з пічками і столешнями, у яких облаштовані спеціальні ємності для продуктів.

Залишки чиєїсь кухні
У будинку розпусти до сьогодні вціліли кам’яні ліжка, правда якісь дуже малі. Ну дійсно, вони ж не для спання :) А от що дійсно наводить жах – гіпсові фігури людей, які застигли у передсмертних позах. Коли вчені почали проводити розкопки, вони виявили, що на місцях зітлілих тіл загиблих утворилися пустоти. Їх залили гіпсом, відтворивши, таким чином, останні хвилини життя містян.


Давньоримський письменник Пліній Молодший так описував трагедію: «У паніці натовп прямував за нами, збожеволівши, давив на нас своєю масою… Колісниці так сильно тряслися, що ми не могли втримати їх, навіть підклавши під колеса камені. Море,здавалося, відкотилося назад і деякі морські тварини опинилися на піску…».

Амфітеатр
Гуляючи вулицями Помпеїв, потрапляєш не те, що в минулі століття, а у минулі тисячоліття. І весь час поринаєш у роздуми. У голові крутиться безліч «як?» та «чому?». Існує думка, що кінець світу для Помпеїв настав через те, що місто погрузло у розпусті. Хто знає, може і так. Особисто мені на думку спадає аналогія з Содомом та Гоморрою. Насправді людина дуже маленька перед Всесвітом, Богом та стихіями. І такі приклади, як знищені Везувієм Помпеї, змушують задуматися над багатьма речами. 


Як добратися:
З Неаполя з центрального залізничного вокзалу (Stazione Napoli Centrale) потягами у напрямку Сорренто. Можна доїхати на дешевшій електричці Circumvesuviana або дорожчому поїзді Campania Express, який робить менше зупинок. Виходити на станції Pompei-Scavi.
Вже після повернення додому нагуглила, що з Неаполя до Помпеїв нібито їздить дешевий автобус усього за 2,70 Є. Але стверджувати не буду, бо ним не їздила.
Квиток до музею коштує 13 євро, за окрему плату можна скористатися аудіогідом.



При копіюванні тексту посилання на цей блог обов'язкове!

Коментарі

Популярні публікації