Морське Око: Татранське диво


Я давно знала про це красиве озеро у польських Татрах. Однак цілеспрямовано поїхати туди не виходило. Та цього разу, повертаючись з Берліна через Краків, вирішили: досить відкладати на потім. Пора вже побачити цю красу.


Аби потрапити у Татри, спочатку ми поїхали у Закопане – відоме польське місто-курорт. Для цього обрали вечірній, найдешевший, рейс FlixBus з Кракова – за 59 грн з людини! У Закопане їхати 80 км – трохи більше ніж дві години.


До речі, з гест-хаусом Willa Zakopiańczyk ми не прогадали. Житло дуже хороше і за адекватні гроші. До того ж, за 10 хвилин пішки від вокзалу. На ранок, поснідавши, рушаємо на вокзал. Звідси постійно відправляються маршрутки до Татранського національного парку, де і знаходиться Морське Око. Буси вирушають, як тільки заповняться місця. А це відбувається за лічені хвилини. Проїзд до входу в парк коштує 10 злотих, у дорозі близько 40 хвилин.


Сам вхід у Національний парк коштує 5 злотих. Маршрутка довозить вас до входу, а далі – пішки. Їхати транспортом по території заборонено. Однак кому важко або лінь підійматися до озера, може поїхати на конях. За це доведеться викласти ще 50 злотих.


Дорога на Морське Око займає 2 години 20 хвилин. Доведеться пройти близько 10 км в один бік. Але насправді час пролітає непомітно. Дорогою неможливо не зупинятися, щоб помилуватися неймовірними гірськими краєвидами.


Скелясті шпилі, річки, водоспади – ця краса робить кількагодинну гірську прогулянку незабутньою.


Татранський національний парк – приклад, коли дива природи стають доступними для всіх. Це, мабуть, найлегший і найкомфортніший гірський маршрут. Дорогою, яка заасфальтована або вимощена бруківкою, трапляються біотуалети, дерев'яні столики і лавочки для відпочинку і перекусів. 



Є навіть колиба, де можна перекусити чи випити чаю або кави. Однак ціни трохи кусаються.


Людей у Татрах дуже багато. Нам часто зустрічалися родини з дітьми у візочках і старші люди із трекінговими палицями. Бачили навіть мандрівників з обмеженими можливостями.

Людно, як на Краківському базарі :)
У парку не можна розпалювати вогнища і ставити намети. Туристи ночують у спеціальних будиночках –  схронісках. Щоправда, бувалі мандрівники радять бронювати там місця завчасно. Їздити транспортом теж не можна – за всім цим дуже пильнує охорона.


З одного боку, здається, що така надмірна «цивілізація» у горах зайва. Бо як же романтика ночівлі у наметі, вогнище? Але, з іншого боку, поляки дуже дбають про природу в цьому парку, тому і такі обмеження. До того ж, коли порівнюєш, скільки сміття у наших українських Карпатах… І ще коли бачиш, коли люди купаються на Несамовитому, ігноруючи табличку «Купатися заборонено», стає зрозумілішим, чому у Польщі встановлюють такі правила.


У горах погода дуже мінлива. На підході до Морського Ока раптово похолодало. Небо весь час погрожувало зливою. Проте нам того дня пощастило і куплені вранці дощовики залишилися нерозпакованими.


Озеро насправді неймовірне. За версією  The Wall Street Journal, стало одним з п'яти найкрасивіших озер у світі. Вода у Морському Оці льодяна. Однак це не заважає диким качкам постійно там плавати.


Глибина озера – 51 м. Це майже в чотири рази глибше, ніж Азовське море.
Насправді краєвиди довкола зачаровують. Здається, що ти потрапив у казку! Адже така краса довкола здається нереальною!



Татри насправді дуже гарні. Це найвища частина Карпатських гір. І зовсім близько до України. Зрештою, можна так організувати похід, щоб побувати і в польських, і в словацьких Татрах. У нас же це просто вийшла прогулянка вихідного дня. Однак правду кажуть: інколи день в іншому місці вартує місяця життя вдома.


Назад до Кракова ми повернулися у той же день автобусом Szwagropol. Квитки обішлися дещо дорожче – по 18 злотих з людини.


Назад до України – автобусом з Кракова Neobus. Він доїжджає у Медику під піший перехід. Квитки брали завчасно. Відповідно, вони коштували дешево – по 110 грн з людини.


До Кракова добратися взагалі не проблема. Потягом до Перемишля, а  далі – пересадка на поїзд чи автобус. І не забуваймо, що зовсім скоро Ryanair почне виконувати перельоти Львів – Краків. Квитки вже у продажу від 9.99 євро!


При копіюванні тексту посилання на цей блог обов'язкове!

Коментарі

Популярні публікації