Стамбул: як за півгодини побувати в двох частинах світу

Якщо Земля була б єдиною державою, Стамбул був би її столицею. Ці слова приписують Наполеону, і вони дуже точно описують древній Константинополь. Той, хто хоч раз потрапив у цей 16-мільйонний мурашник, не може не оцінити велич міста. Європейський та азіатський, сучасний і старовинний, модерновий і трешовий – такий Стамбул різний. Але водночас колоритний, велелюдний і різноманітний.


Чи варто їхати сюди? Безперечно! Хоча б на вікенд. Тут переплелися Європа і Азія, суміш культур, барв, традицій. Ми прилетіли сюди ненадовго, напередодні Дня всіх закоханих, купивши авіаквитки за значними знижками - $47 туди й назад з людини. До речі, готелі в цей не туристичний сезон також надають суттєві знижки. Ми зупинилися в Esra Sultan Petrol Hotel. Це простенький старий готель, зате в самому центрі. Вікно нашого номеру виходило на Блакитну мечеть, і щоранку ми прокидалися о 5 годині від молитов, які лунали у гучномовці на весь квартал.




Вид на Блакитну мечеть

Зауважу, що у Стамбулі дуже класний і зручний громадський транспорт. Для користування ним потрібно придбати Istanbul card – спеціальну пластикову картку, яку можна поповнювати в терміналах і використовувати у трамваях, автобусах, на теплоході, фунікулері. Дуже зручно!


То, що ж можна встигнути подивитися в Стамбулі за вихідні? Насамперед, старовинні мечеті, де відчувається справжня велич. Найвідоміші культові споруди – Блакитна мечеть та мечеть Сулейманіє, де знайшла вічний спокій легендарна Роксолана. 

Мечеть Сулейманіє, збудована коштом Хюррем Султан - нашої Роксолани

Блакитна мечеть – найбільша і одна з найкрасивіших. Знаходиться на площі Султанахмет в історичному центрі Стамбула і вважається справжнім символом і окрасою міста.

Блакитна мечеть (Мечеть Султанахмет)
Навпроти Блакитної мечеті – ще одна не менш відома пам’ятка – Айя Софія, або Софійський собор. Це одна з найвеличніших цивілізаційних пам’яток, символ візантійської культури, який приваблює туристів зі всього світу. Понад тисячу років собор вважався найбільшим християнським храмом на Землі. Сьогодні ж він занесений до світової спадщини ЮНЕСКО  і вважається восьмим чудом світу.

Айя Софія

Площа Таксім, пішохідна вулиця Істікляль, Галатська вежа, парк Гюльхане, Цистерна Базиліка – ці місця відомі, мабуть, кожному туристу, хто хоч раз побував у Стамбулі. Та місто весь час заманює ароматом кави і спецій, шумом хвиль Босфору, смачною вуличною їжею – чи то балик екмек (печена риба в хлібі – неймовірна смакота!), чи смажена кукурудза. Ну а для любителів тварин Стамбул – справжній рай, бо коти тут повсюди: на вулицях, біля мечетей, у готелях і магазинах. Місцеві жителі їх дуже люблять і підгодовують, тому стамбульські пухнасті чотирилапі точно не пропадуть. 




Якщо відійти трішки далі від туристичного центру в район Фатіх, можна побачити грецький та єврейський квартали міста. Будинки тут різнокольорові, над ними височіє неймовірної краси Грецький ліцей, а панорама на затоку Золотий Ріг просто неймовірна. 

Фатіх

Фатіх

У цьому ж районі ми знайшли неймовірно миле кафе Naftalin, в якому коти є справжніми господарями.


Гуляючи містом, неодноразово зауважуєш, що воно і європейське, і східне водночас. На одній вулиці може бути мечеть і костел, а у трамваї їхати дівчина у короткій спідниці і жінка у хіджабі.
Стамбул – мегаполіс, розташований одночасно на території Європи та Азії. Тож, перетнувши за трохи менш, як півгодини, Босфор на теплоході, можна насолодитися азійським колоритом східного міста. Хоча головні пам’ятки Стамбула знаходяться у його європейській частині, в Азії можна прогулятися набережною, помилуватися Дівочою вежею, погодувати чайок, побачити життя у не туристичних районах таким, яким воно є. Хоча в цьому районі оселилися далеко не найбідніші стамбульці.
Дівоча вежа

Вид з Азії на Європу через Босфор

Тож, у Константинополі кожен може знайти щось своє: любителі екзотики – східний колорит, шопоголіки – знижки, кавомани – неординарні кав’ярні. Хтось, відвідуючи мечеть Сулейманіє, відчує себе
славнозвісною Роксоланою, а хтось – героєм фільму «Інферно», спустившись у підземне водосховище. Та одна істина беззаперечна: Стамбул точно не залишить нікого байдужим. 



При копіюванні цього тексту посилання на джерело обов'язкове!

Коментарі

Популярні публікації