Шарм провінційних міст

Осінь  - пора, коли дні стають все коротшими і холоднішими, за вікном дощ і вітер, а в мандри ж хочеться! Але щовихідних - то робота, то зливи. Тож, холодними осінніми вечорами доводиться грітися хіба що спогадами від подорожей.

Я дуже люблю подорожувати маленькими містечками України. Є в них свій особливий шарм і колорит. Там бачиш справжнє життя, як воно є. Щоправда, доводилося мені їздити переважно Західною Україною (як не дивно), та тут чи не в  кожному місті є якась родзинка.

Серед фаворитів у мене, звісно, Мукачево! Банально? Ну вже як є, але ж то є Закарпаття - сонячна країна)) Мені здається, мало таких міст, де стільки всього цікавезного на один метр квадратний! Ну, тобто кілометр :) Тут тобі і овіяний легендами замок Паланок, з якого видно гори, і мальовнича річка Латориця, і вишукана Ратуша, і костел, і цікаві пам'ятники - всього не злічити. Та головне - неповторний колорит, суміш мов, культур, традицій. Місто фестивалів і вина. Місто-свято ( ну майже тобі Париж :) Місто, куди я найчастіше поверталася і завжди хочу ще.
Панорама міста з замку


Ратуша
Є на Закарпатті ще одне моє улюблене містечко - прямо на кордоні з Румунією. Це - Тячів. Колись він став неочікуваним приємним відкриттям під час мандрівки Закарпатською областю. Тячів невеликий, проте охайний і доглянутий, з цікавими храмами і смачною кавою :) З жовтими бордюрами і чистими вулицями. А ще звідси видно румунські Карпати. Отак сидиш собі, п'єш каву і дивишся на закордон...


Центр міста

Реформаторська фара
А переїхавши Карпати, потрапляємо на Буковину. Край Черемоша й Прута - ось такий він, красивий, буковинський, колоритний! А містечко Вижниця, яке називають воротами в Карпати, надзвичайно затишне. Розташоване на межі Галичини і Буковини. З Вижницею пов'язані імена  Назарія Яремчука та Василя Зінкевича - тут вони починали свій творчий шлях. Крім цікавої історії, Вижниця може похвалитися мальовничими пейзажами - гори, ріки, симпатична архітектура та пам'ятник писанці!


Центр Вижниці

Пам'ятник писанці
Ну а з Буковини - рукою подати до Покуття та Прикарпаття.

Де на світі я не буду,
срібні гори не забуду.
Як згадаю - серце мліє,
Коломиє, Коломиє...

Так співав Михайло Попелюк і я вам кажу: Коломия - дуже колоритне покутське місто, цікаве своєю історією та культурою. І, звичайно, відоме на весь світ унікальним музеєм "Писанка". Також тут є і Ратуша, і старовинні гарні будинки, і костел, і різні храми. Місто, де відпочиваєш і насолоджуєшся неспішними прогулянками. Коломия назавжди в моєму серці.


Ратуша

Музей "Писанка"
А після Покуття можна і на Поділля. Кам'янець-Подільський - ще одне розкрекламоване туристичне місто, "квітка на камені", українська туристична Мекка. Тут і замок, і костел, і церкви, і річка з каньйоном, і навіть двоповерховий лондонський автобус) Та що там казати - краще один раз Кам'янець побачити!
Центр Кам'янця

Також колоритними містечками славиться і Галичина. Одне з найулюбленіших - Жовква. Дуже самобутнє місто на березі річки, що зветься Свиня :) В центрі, на головні площі - ратуша, старовинний замок, а також костел. Про Жовкву кажуть, що це ідеально місто, оскільки збудовано за концепцією "ідеальних міст" доби Ренесансу.
Замок

Центр Жовкви


Ось таки ТОП-6 вийшов. Звичайно, можна довго ще рахувати міста, які варто відвідати. Це і Самбір, і Кременець, і Бережани, і Дрогобич, і Стрий - у кожному є свої цікавинки. Звісно, не потрібно забувати і обласні центри. Та справжній колорит, життя, як на мене, побачиш дійсно у провінції. 

Коментарі

  1. Я також люблю відвідувати маленькі міста і не тільки в Україні.
    Здивувала назва міста Свиня, перший раз таке чую, навіть у Вікіпедії не написано про це https://uk.wikipedia.org/wiki/Свиня_(значення)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. то не місто, то Річка) https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F_(%D1%80%D1%96%D1%87%D0%BA%D0%B0)

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації