БРАТИСЛАВА: Найдешевша з відвіданих столиць

Всі пам’ятають минулорічний виступ нашого президента з приводу безвізу. Мовляв, тепер кожен може послухати оперу у Відні і випити «фантастичну каву» в Братиславі. Ну діватися нікуди – треба перевіряти.


Братислава з самого початку вразила зручним громадським транспортом, який їздить з точністю до секунди. Це вам не львівська маршрутка :) Проїзд як для ЄС відносно недорогий: квиток на 15 хвилин коштує 70 євроцентів, півгодини – 90, годину – 1.20 євро.


Раніше я чула від деяких туристів, що в Братиславі нема чого робити, що вона виглядає занадто «по-радянськи». Ну з цим би я посперечалася. Так, наскільки Україна виглядає по-радянськи, не виглядає, мабуть, жодна країна Європи, а тим паче столиця. Тому нічого нарікати на Словаччину: нам до такого рівня життя ще далеко.



Братислава маленька, затишна і трохи безлюдна. Населення тут, згідно з офіційними даними, удвічі менше, ніж у Львові. І це помітно: на вулицях вільно, немає натовпу, в транспорті майже всі їдуть сидячи.


Насамперед, ми пішли гуляти середмістям. Коли крокуєш бруківкою по геть безлюдних старовинних вулицях, на мить здається, що потрапляєш у Середні Віки. З часів Середньовіччя тут збереглася Михальська брама з вежею, що колись була входом і місто. До неї веде найвужча вуличка словацької столиці. 


На дорозі під аркою позначений братиславський меридіан – знак, від якого ведеться відлік усіх доріг Словаччини.


Братиславська ратуша також поважного віку – найстаріша у країні. А ринкова площа, чи то Hlavné námestie, дуже камерна і затишна.

Ратуша
Ринкова площа

"Дівадло" - театр :)
Трохи ранкових безлюдних вулиць.




Символом столиці є Братиславський Град – білосніжний замок на горі над Дунаєм. Величезна фортеця є справжньою окрасою міста. На території можна гуляти безкоштовно. Звідси відкриваються чудові краєвиди на середмістя та річку. 







Вид із замку
А більш сучасним символом Братислави є міст SNP з «літаючою тарілкою» на ньому – дорогим рестораном у формі НЛО. Хто не хоче витрачати чималі кошти на обід чи вечерю там, може просто піднятися на оглядовий майданчик. Щоправда, і це недешево: понад 7 євро. Зате можна потім хвалитися, що був на борту НЛО.


На жаль, кави в Братиславі ми так і не випили – зробили це у Відні. А от смачно поїсти – поїли. Ціни у столиці Словаччини цілком демократичні, а їжа дуже хороша. Тож без всяких сумнівів можу порадити два заклади, де ми снідали і вечеряли. Для сніданку ми обрали кафе Funki Punki (Klariská, 12), яке спеціалізується на млинцях. Вони тут на будь-який колір і смак: солодкі, гострі, солоні, навіть безлактозні і безглютенові. Ціни – від 1.80 до 2.80 євро. Заклад працює з 10.00.


Вечеряли у 1st Slovak pub (Obchodná, 62), який пригощає стравами національної кухні. Середня вартість страв – 3-6 євро.


Загалом ціни в Словаччині цілком непогані, в супермакетах Lidl чи Tesco – майже як і в нас, тільки вибір в рази більший.



Також в Братиславі планували сходити на знижки у великий ТЦ Eurovea, однак не встигли за браком часу.



Як добиралися:

Літак Київ Жуляни – Братислава, WizzAir (30 євро)
Літак Братислава – Київ Жуляни (15 євро, по курсу 32 грн).

Де жили:


Хостел Patio Hostel Bratislava за 7 євро з людини! 


При копіюванні тексту посилання на цей блог обов'язкове!

Коментарі

Популярні публікації